Koh-I-Noor

Koh-I-Noor (Rubinstein x Amor).

kohinoorDe eigenaar is B. Mencke uit Emmen Compascum. Hij had een jaarling hengst Nikkei (Rubinstein x Houston) welke ik graag wilde kopen. Dat kon als wij een merrie (Koh-I-Noor) zadelmak zouden maken. Koh-I-Noor hebben we toen in training gekregen. Ze was toen 5 jaar oud en ze had net een veulen gehad.

De eerste maanden was een ramp. Ze wilde niet meewerken, werd brood mager en ze beet en sloeg je de stal uit. De enige manier waarop ik haar nog kon krijgen was door middel van een koekje. Na 4 maanden stond ik op het punt om de eigenaar te bellen dat het niets werd. Toen kwam er van het ene op het andere moment tijdens het rijden een omslag punt en dat moment zal ik nooit meer vergeten. Ik was met haar aan het rijden en op een gegeven moment haal ze heel diep adem en ademde ze weer heel diep uit, daarna proestte ze een keer en toen leek het een heel ander paard te worden. De beweging werd ontspannen, ruimer en zuiver. De aanleuning werd fijner en vertrouwder en ze reageerde gelijk op mijn beenhulpen, zonder dat ze eerst zuur deed. Koh-I-noor liep enkele weken later haar eerste wedstrijd en won gelijk 2 proeven. De Heer Mencke vroeg toen of ik haar niet in de sport wilde blijven uitbrengen.

Koh-I-Noor was een geweldige merrie maar een merrie met 2 gezichten. De ene dag kon ze geweldig lopen maar de volgende dag kon ze je alle hoeken van de bak laten zien. Omdat ik wist dat ze super kon lopen wilde ik het niet gelijk opgeven. Ondanks haar moeilijke karakter heeft ze tot en met M2 bijna alles gewonnen.

Via een bijscholingscursus ben ik in contact gekomen met Rien van der Schaft. Daar liep een paard met dezelfde problemen en de wijze van aanpak sprak mijn geweldig aan. Ik kon na diverse keren bellen en enkele maanden later bij Rien van der Schaft een keer een les krijgen. Dat was een geweldige openbaring, zo wilde ik graag paardrijden. Ik had het geluk dat Rien en ik een geweldig goede klik hadden en kon bij hem blijven lessen. Ik heb Koh-I-Noor naar het Z dressuur gereden. Daarna heb ik nog geprobeerd een veulen te fokken maar die werd helaas te vroeg dood geboren.

Ik denk nog vaak terug aan dat geweldige gevoel dat Koh-I-Noor je kon geven als ze super liep. Maar ook nu nog, als wij een probleem met een paard hebben, gebruiken wij de ervaringen die wij met haar hebben opgedaan. Koh-I-Noor is weer terug naar de eigenaar waar zij voor de fokkerij wordt ingezet. Ze heeft enkele nakomelingen die het al geweldig doen in de sport..