Historie

coraCora

Cora was een New Forrest pony.

In 1981, ik was toen 16 jaar, kocht ik mijn eerste ponyveulen Cora. Ik was bij de geboorte van Cora en ik had zo’n band met haar dat overal waar ik was, zij ook was. Toen er een handelaar kwam die Cora wilde kopen, heb ik besloten dat ik haar zelf zou kopen. Ik heb via mijn zwager een wei in Westervoort kunnen huren en ben begonnen aan een avontuur die tot op heden nog voortduurt.

Destijds wist ik echt helemaal niets van paarden. Dankzij de vele hulp van Geert en Doortje van Dalen hebben we de wei en stal in orde gemaakt. Na enige tijd mocht ik Cora bij ons dorp bij de fam. Hooijman stallen. Zij waren gestopt met het houden van varkens. Ik heb toen samen met een vriend een stal gemaakt in een schuur.

Toen Cora 4 jaar was hebben we haar zadelmak gemaakt en ook aangespannen. Over deze tijd kunnen we een boek schrijven. Cora deed alles wat verboden was: bokken, uitbreken en vooral haar eigen gang gaan. Toch hebben we veel van haar geleerd. Na veel geduld en doorzettingsvermogen hebben we haar aan de gang gekregen.

Ondertussen ben ik zelf les gaan nemen bij manege De Liemers. Ik kwam er al snel achter dat ik te groot en te oud werd voor Cora en zij is toen door diverse kinderen bereden waaronder Mariëlle Boersma. Zij en Cora waren echt een team samen. Cora was niet de gemakkelijkste pony maar Mariëlle kon er goed mee overweg. Mariëlle heeft met Cora wedstrijden gereden tot L2 niveau.

Dankzij Mariëlle en haar zus Marloes ben ik met de instructeursopleiding begonnen. Ik hielp ze toen mee met hun eigen pony Isabel, op dat moment reden zij M1 dressuur met haar. Na 2 jaar heeft zowel Mariëlle als Marloes de Nederlandse kampioenschappen gereden in de klasse Z1. Marloes is daarbij met 1 punt verschil 2e geworden en Mariëlle 4e. Volgens de verenigingsinstructeur kon ik hen niet helpen omdat ik geen diploma had. Ik ben toen begonnen met de opleiding. Toen heb ik ook mijn eerste paard gekocht, Vinerva.

Cora heb ik toen helaas moeten verkopen omdat het financieel anders niet op te brengen was. Ik denk nog vaak terug aan die tijd. Het was vaak moeilijk en zwaar maar toch is dit de basis geworden voor datgene wat we nu hebben opgebouwd.

Vinerva

Vinerva was mijn eerste paard. Ze was een merrie die uit de sport gehaald was omdat ze helemaal doordraaide als ze hindernissen zag. Ik mocht haar al enige tijd rijden van de eigenaresse Lucie Beerten. Vinerva was moeilijk, heel snel gespannen en nerveus. Ze kon gruwelijk goed springen maar was veel te nerveus en ging veel te hard.

Op een gegeven moment kreeg ik de kans haar te kopen omdat ik er nog wel aardig mee kon rijden. Ik heb toen samen met Jan Oortveld geprobeerd om haar rustig te krijgen maar dat lukte ook niet. Ik heb toen de training aangepast omdat ze werkelijk helemaal door het lint ging als ze een hindernis zag.

Op een zondagmorgen heb ik over de breedte van de manege hindernissen neer gezet. Ik ben toen net zolang aan de ene kant blijven rijden tot ik in stap langs de hindernissen kon stappen. Toen dat mogelijk was waren we al dik een uur verder. Ik heb toen een heel laag kruisje gesprongen en ging het hele verhaal aan de andere kant van de manege verder. Weer net zolang stappen tot zij in stap langs de hindernissen liep en toen weer over een kruisje naar de andere kant. Enkele uren later kon ik op een normale manier de hindernissen springen en daarna heb ik nooit meer problemen gehad. Vinerva was uiteindelijk een geweldig fijn en lief paard om mee te werken.

 

EvitaEvita

Evita (Record x Le Mexico) het paard waarmee de fokkerij is begonnen. Helaas is ze al overleden, maar ze was een geweldig paard. Dit was nou een paard die letterlijk voor je door het vuur ging. Ik heb haar als 4 jarige kunnen kopen omdat ze een oude draadwond had en daardoor haar spronggewricht dik was. Het was een gok of dit gewricht wel of niet beschadigd was. Ik heb er nooit een moment spijt van gehad dat ik haar gekocht heb.

Evita was is eerste paard welke we zadelmak gemaakt en opgeleid hebben. Ze heeft L dressuur gelopen en heeft met mijn samengestelde enkelspan men- wedstrijden gereden. Daarbij waren wij 2x voor het Nederlands kampioenschap geselecteerd en zijn we eerste en tweede geworden. Ze was echt fantastisch, ze liet mij nooit in de steek. Een voorbeeld daarvan was dat we vast stonden in een hindernis in het bos en ik niet meer kon sturen. Ik heb Evita toen op mijn stem uit de hindernis gekregen. De toenmalige bokrechter die naast mijn zat snapte er helemaal niets van. Omdat wij met een zware en brede marathonwagen reden hadden wij het extra moeilijk. Een andere dierbare herinnering is wel dat IJsbrand Chardon aan ons kwam vragen hoe wij een hindernis zouden rijden, dan kon hij er met zijn vierspan ook doorheen.

Mijn toenmalige werkgever fam. Kneepkens heeft mij gigantisch geholpen in die periode met het beschikbaar stellen van een vrachtauto, terreinwagen en vrije dagen. Maar omdat de aangespannen sport een hele dure sport is konden wij dit niet langer uitvoeren.

Helaas kon Evita niet datgene brengen wat voor een dressuurpaard nodig is. Wij hadden toen niet de financiële mogelijkheden om een paard te kopen en heb toen bij Evita een veulen gefokt. Alle nakomelingen van Evita (waaronder Kinsley) zijn lieve, rustige, leerzame en betrouwbare paarden. Ook nu zie in mijn huidige paarden nog iets terug van Evita. Over die tijd zou ik een boek kunnen schrijven, het was echt een geweldige tijd. Ik denk nog vaak met trots aan dit paard terug.

 

Kingsley

Kinsley

Kinsley ( Belmondo x Record )hebben we zelf gefokt uit de merrie Evita ( Record x Le Mexico) en opgeleid tot Z dressuur.

Als veulen viel ze op door haar speelsheid en aanhankelijkheid. Wanneer je in de wei kwam was Kingsley gelijk bij je.

Zadelmak maken en opleiden geen enkel probleem. Een fijn aanhankelijk, betrouwbaar en werklustig paard. Kingsley was een mooie merrie met veel uitstraling en aanleg voor het zware werk. Hebben met haar enkele keren Gelderse kampioenschappen gereden. Een geweldig paard om mee samen te werken.

Hebben haar verkocht maar naar enkele jaren kreeg ze een ongeval op stal bij de nieuwe eigenaar hebben haar toen terug gekocht en ingezet voor onze eigen fokkerij. Helaas is Kinsley overleden, maar gelukkig hebben we haar nakomelingen April Dance en Britney nog. April Dance is precies zoals haar moeder hetzelfde karakter en werklust. Kingsley zal ook altijd een speciaal plekje in ons hart blijven houden.

 

kohinoorKoh-i-Noor

Koh-I-Noor (Rubinstein x Amor).

De eigenaar is B. Mencke uit Emmen Compascum. Hij had een jaarling hengst Nikkei (Rubinstein x Houston) welke ik graag wilde kopen. Dat kon als wij een merrie (Koh-I-Noor) zadelmak zouden maken. Koh-I-Noor hebben we toen in training gekregen. Ze was toen 5 jaar oud en ze had net een veulen gehad.

De eerste maanden was een ramp. Ze wilde niet meewerken, werd brood mager en ze beet en sloeg je de stal uit. De enige manier waarop ik haar nog kon krijgen was door middel van een koekje. Na 4 maanden stond ik op het punt om de eigenaar te bellen dat het niets werd. Toen kwam er van het ene op het andere moment tijdens het rijden een omslag punt en dat moment zal ik nooit meer vergeten. Ik was met haar aan het rijden en op een gegeven moment haal ze heel diep adem en ademde ze weer heel diep uit, daarna proestte ze een keer en toen leek het een heel ander paard te worden. De beweging werd ontspannen, ruimer en zuiver. De aanleuning werd fijner en vertrouwder en ze reageerde gelijk op mijn beenhulpen, zonder dat ze eerst zuur deed. Koh-I-noor liep enkele weken later haar eerste wedstrijd en won gelijk 2 proeven. De Heer Mencke vroeg toen of ik haar niet in de sport wilde blijven uitbrengen.

Koh-I-Noor was een geweldige merrie maar een merrie met 2 gezichten. De ene dag kon ze geweldig lopen maar de volgende dag kon ze je alle hoeken van de bak laten zien. Omdat ik wist dat ze super kon lopen wilde ik het niet gelijk opgeven. Ondanks haar moeilijke karakter heeft ze tot en met M2 bijna alles gewonnen.

Via een bijscholingscursus ben ik in contact gekomen met Rien van der Schaft. Daar liep een paard met dezelfde problemen en de wijze van aanpak sprak mijn geweldig aan. Ik kon na diverse keren bellen en enkele maanden later bij Rien van der Schaft een keer een les krijgen. Dat was een geweldige openbaring, zo wilde ik graag paardrijden. Ik had het geluk dat Rien en ik een geweldig goede klik hadden en kon bij hem blijven lessen. Ik heb Koh-I-Noor naar het Z dressuur gereden. Daarna heb ik nog geprobeerd een veulen te fokken maar die werd helaas te vroeg dood geboren.

Ik denk nog vaak terug aan dat geweldige gevoel dat Koh-I-Noor je kon geven als ze super liep. Maar ook nu nog, als wij een probleem met een paard hebben, gebruiken wij de ervaringen die wij met haar hebben opgedaan. Koh-I-Noor is weer terug naar de eigenaar waar zij voor de fokkerij wordt ingezet. Ze heeft enkele nakomelingen die het al geweldig doen in de sport..

Nikkei

Nikkei

Nikkei (Houston)

Dit was een paard met veel toekomst. Hij had 3 super goede basisgangen, was mooi, leergierig en had veel temperament en looplust. Ik heb hem gekocht op 1 jarige leeftijd van dhr. B. Mencke uit Emmen-Compascum.

Nikkei viel op door zijn uitstraling en hij had een fantastisch mooi hoofd. We hebben hem als 2 jarige laten castreren. De opleiding van Nikkei was niet gemakkelijk. Tijdens het zadelmak maken heeft hij Nantwine er regelmatig afgegooid. Het heeft zeker meer dan een jaar geduurd voor dat hij een beetje betrouwbaar werd onder het zadel.

Toen we hem eenmaal konden uitbrengen op de wedstrijden ging het heel snel en waren we binnen 1 jaar M 2 – dressuur. Tijdens de lessen bij Rien van der Schaft kon je zien en voelen dat dit een zeer getalenteerd paard was met veel aanleg voor het zware werk.

Nikkei wilde vaak te snel en te veel doen waardoor hij te gespannen werd en daarom hadden we hem tijdelijk uit de wedstrijdsport gehaald om hem eerst verder op te leiden.

Helaas gebeurde er op 21 februari 2004 een ongeluk. Een auto reed te hard over de dijk en kon de bocht niet houden en reed de dijk af de rijbaan in. Nantwine had net Nikkei, Kinsley en Koh-I-Noor losgelaten in de baan. Alle paarden schrokken en sloegen op hol waarbij Nikkei zich in de rug heeft verdraaid. Ondanks een lange revalidatie hebben we hem toch moeten laten inslapen. Dit zette toen ook een dikke streep onder mijn wedstrijdambities.

Kingsley was op dat moment hoog drachtig en zij beviel later van een dood veulen.

Dit gebeuren deed ons veel verdriet. Wij kijken nog vaak naar de films en foto’s van Nikkei en denken dan terug aan die geweldige tijd. Nantwine heeft het hoofd van Nikkei nagetekend en deze is verwerkt in ons logo.

Kopie van 5 sept 2011 april 099 (2)April Dance

April is een mooie 7 jarige merrie ( Royal Dance x Belmondo) die we zelf gefokt hebben uit onze Z dressuur merrie Kingsley ( Belmondo x Record ).

April hebben we zelf zadelmak gemaakt maar heeft helaas, door een blessure, enige tijd op rust gestaan. In die tijd hebben we alle foto`s laten maken voor een PROK certificaat en ze heeft deze ook gekregen. Gelijktijdig hebben we haar laten dekken door de hengst Sorento. We hebben daarvan nu een 3 jarige ruin Fabulous Dream ( Sorento x Royal Dance).

April was makkelijk zadelmak te maken en zeer leergierig. Ze snapte al snel wat de bedoeling was. Daarna heeft ze 2 jaar op rust gestaan en we hebben haar daarna weer rustig in training genomen. Eerste dag gelongeerd en de 2e dag waren we alweer aan rijden. Ze loopt op dit moment L2 dressuur met winstpunten.. Ze is rustig op de trailer en op vreemd terrein. Ze heeft geen stalgebreken en ze is eerlijk in omgang. April bijt of slaat niet en ze is gemakkelijk bij de smid tijdens het bekappen. Ze is voorwaarts maar makkelijk te rijden. Ze heeft een fijne mond en 3 goede basis gangen. Elke dag weer een plezier om met dit paard te mogen werken.

Dylan ons zoontje van 7 jaar oud mag, als we April gereden, er even op om droog te stappen. Zoveel vertrouwen hebben we in haar dat ze geen gekken dingen doet.

April Dance is verkocht aan de Intermediair amazone Cristina Verkooijen uit Belgie. Wij wensen Cristina veel plezier en succes, en een sportieve carrière met April Dance.

 Ankyniek

 

Lynn met Ankyniek

Lynn met Ankyniek

Ankyniek ( Concetto x Celano ) is een merrie van 8 jaar.

Goede wijn behoeft geen krans. Ankyniek staat nu 1 jaar bij ons op stal en springt nu M niveau. Ze is een lieve en aanhankelijke merrie met veel aanleg voor de springsport. Met haar hebben we ook probleemloos enkele crosslessen gevolgd. Het is een nuchter paard die nergens bang voor is. Is fijn nagevelijk en gemakkelijk te rijden voor iedereen. Ze heeft een goede stap, draf en een super galoppade. Veel van haar familieleden lopen reeds in het buitenland op het hoogste niveau.

Dhr, J. Janssen is eigenaar van Ankyniek en heeft haar gefokt uit de Keurmerrie Reoniek. Een volle zus van Reoniek is Amyniek (m. Seoniek x Concetto) en is verkocht naar Indonesië. Zironiek (m. Seoniek x Concetto) is verkocht naar Letland. Wolisco DDh (m. Seoniek x Nolisco) goedgekeurde dekhengst bij Zangersheide en springt Z. Een volle broer van Ankyniek is Chicago en is goed gekeurd als dekhengst bij NRPS. Hij is verkocht naar Ierland.

Zoals u ziet een geweldige pedigree. Ankyniek is dan ook een geweldig fijn paard waar we elke dag met plezier mee gewerkt hebben,

Dribbel

 

IMG-20130510-WA0001

Dylan en Dribbel

Vera v. Rijswijk, roepnaam Dribbel, is een 9 jarige shetland merrie (Nerium v. stal thuredrecht x Excellent v.d. uitweg)

Dribbel is de eerste pony voor ons zoontje Dylan. We hebben haar nu 2 jaar. Toen ze pas op stal kwam moesten we even duidelijk aangeven wie er de baas was. Zij dacht namelijk dat zij de baas was. Nu gaat het fantastisch. Ze is veranderd in een hele lieve en betrouwbare pony. Dylan kan er mee dressuren, springen en hij heeft bij Jan Oortveld al enkele crosslessen gehad. En wat zowel Dylan als Dribbel geweldig vinden is mennen. Lekker aangespannen rijden door het bos of in de wei en dan het liefst lekker hard. Sinds enige tijd mag Dribbel het kanon van schutterij Willen Tell uit Loo trekken. Dylan is dan heel trots op Dribbel en op zichzelf.